Etusivu | Sisällys | Hakemisto | Muoto-oppi | Lauseoppi | <Edellinen | Seuraava> |
1.5.1 Klusiilit p, t, k, d, (b, g)Tällä sivulla:
Klusiili äännetään siten, että artikulaatiopaikalla klausuura eli sulkeuma estää ensiksi ilman kulun ja sen jälkeen seuraa eksploosio eli laukeama, jonka jälkeen ilma taas pääsee kulkemaan. Myös nenäportti* on kiinni; ilma ei pääse kulkemaan nenänkään kautta. Klusiilit jaetaan kahtia eksploosion voimakkuuden mukaan: p, t, k ovat tenuisklusiileja; niissä on voimakkaampi eksploosio kuin b, d, g -äänteissä, joita sanotaan mediaklusiileiksi. (Ääniesimerkit kuuluvat tässä kielittäin, eri järjestyksessä kuin esimerkkisanat ovat tekstissä.)
|
|
Esim. englannin kielen p, t, k ovat erilaisia kuin suomen: vertaa
niitä esim. englannin sanoissa tap,
cat ja suomen sanoissa
tappaa, karata.
Englannissa nämä soinnittomat klusiilit ääntyvät aspiroituneina* muulloin paitsi s:n
jäljessä. Vertaa, miten klusiilit ääntyvät esim. englannin sanoissa
park spark,
take stake,
Kate skate.
s:n jälkeiset klusiilit muistuttavat enemmän suomalaisia, ja englantilaiset voivatkin opetella suomalaisen p:n, t:n, k:n aluksi s-alkuisina, siis esim. s-kissa, s-kivi, s-kannu, s-paita, s-piano, s-punainen, s-tee, s-taivas, s-toive.
Äänneympäristö vaikuttaa k:n artikulaatiopaikkaan. Jos vertaa k-äänteitä esim. sanoissa kissa ja kassa, niin huomaa, että kissa-sanassa k on etisempi.
Käytännössä on mahdollista erottaa tässä suhteessa kahdenlaisia k-äänteitä. >Etuvokaalien yhteydessä k on prepalataalinen, esim. käki, kyky, ja takavokaalien yhteydessä mediopalataalinen, esim. kokko, kuka, kakku.
d on <soinnillinen <medioalveolaarinen mediaklusiili. t:llä ja d:llä on useita foneettisia eroja:
t:tä äännettäessä äänihuulet eivät värähtele, d:tä äännettäessä ne värähtelevät
t on kvantiteetiltaan eli kestoltaan pitempi kuin d, mutta ero on niin pieni, että sitä ei kuule.
Myös äänteiden artikulaatiopaikka on erilainen: t:ssä kielen kärki koskettaa alveolien eli hammasvallin etuosaa heti yläetuhampaiden takana, d:ssä kielen kärki koskettaa alveolien keskiosaa.
Edelleen t ääntyy vähän energisemmin kuin d, mutta on tärkeä huomata, että se ei ole aspiroitunut .
d:n asema suomen äännejärjestelmässä on erikoinen. Supisuomalaisissa sanoissa se voi esiintyä vain sanan sisässä vokaalien välissä tai h:n ja vokaalin välissä, esim. kaadun, sadut, lyhdyn, mahdoton, tehdä, yhdeksän.
Tällöin d tavallisesti vaihtelee t:n kanssa sanan eri taivutusmuodoissa, esim. kaatua : kaadun, satu : sadut, lyhty : lyhdyn.
Lainasanoissa d voi olla myös sanan alussa, esim. diiva, duuri, diplomaatti, divaani, demokratia, dollari, jopa >geminaattana, esim. Jedda, addiktio.
d on kuitenkin suomen yleiskielessä foneemi ja se on tärkeää pitää erillään t:stä. Tämän osoittavat esim. seuraavat <minimiparit: matossa madossa, satun sadun; tuuri duuri, tyyni dyyni.
Useat suomen kielen puhujat eivät käytä lainkaan d-äännettä vaan ääntävät sen paikalla j:n, r:n tai Ø:n (nollan eli kadon), joskus l:n, esim. meijän, meirän, meiän, meilän pro meidän. (Ks. yleiskielen d:n vastineita suomen murteissa*.)
b ja g esiintyvät suomen kielessä vain
vierassanoissa, esim. bambi,
bingo, rabbi,
germaani,
geografia.
Vaikka b ja g täytyisi näissä sanoissa ääntää soinnillisina,
suomalaiset joskus ääntävät ne kuten p:n ja k:n. Yleiskielessä
äänteet pyritään kuitenkin pitämään erillään, koska niiden vaihtaminen voi
muuttaa sanan merkitystä, esim. kurun
gurun,
germaani kermaani,
paarit
baarit, nivelpussi
nivelbussi.
1.5 Suomen konsonanttisysteemi | 1.5.1 Klusiilit p, t, k, d, (b, g) | Seuraava> | 1.6 Suomen vokaalisysteemi |
Verkkokielioppi: © Finn Lectura / Erkki Savolainen 2001