Etusivu Sisällys Hakemisto

Äänneoppi

Muoto-oppi Lauseoppi <Edellinen Seuraava>

VERKKOKIELIOPPI

Suomen kielen äänne-, muoto- ja lauseoppia

Kehyksellinen etusivu | Kehyksetön etusivu
 

Tämä suomen kielen äänne-, muoto- ja lauseopin sivusto pohjautuu Finn Lecturan* 1997 cd-romina julkaisemaan Hyperkielioppiin*, joka on nyt loppuunmyyty. Verkkosovellus käsittää 153 htm-sivua. Siinä on runsaasti aineistonsisäisiä hypertekstilinkkejä, joiden merkkinä on viittausten suuntaa ilmaisevat kulmat (< ja >). Monet linkit avaavat myös erillisiä ikkunoita. Niiden merkkinä on tähti (*).

Sovelluksesta on linkkejä suomen murteiden*, kirjasuomen kehityksen*asiakirjoittamisen ja kielenhuollon* sekä pragmatiikan perusteiden* kursseihin. Nämä oppimateriaalit ovat päivitettyjä versioita Hyperkieliopin vastaavista osioista. Niiden verkkoversiot on tuottanut Internetix Campus*.

Äänneopin, samoin kuin suomen murteiden, sivuilta voidaan kuunnella puhuttuja ääniesimerkkejä (audio.gif (76 bytes)). Suomen kielen lisäksi kontrastiivisia ääninäytteitä on kahdeksasta vieraasta kielestä. Ääniesimerkitkin ovat peräisin Hyperkieliopista. Sovelluksessa on myös runsaasti Hyperkieliopista otettuja kuvia ja kaavioita. Erillisillä sivuilla on harjoitustehtäviä ja niiden ratkaisuja. A4-tulosteita koko aineistosta kertyy n. 420 sivua.

Syksyllä 2002 sivuston ulkoasua on muokattu ja hakutoimintoihin on lisätty >tekstihaku. Sisältöä on tarkoitus päivittää uusimmalla tiedolla siinä vaiheessa, kun tekeillä oleva suomen kielen deskriptiivinen kielioppi* on valmistunut.
 

Lähteitä Harjoituksia Liite: Kieliopin opetuksesta

Verkkokielioppi: © Finn Lectura / Erkki Savolainen 2001